Zoltán hajbeültetése

 
Zoltán az egész fejtetőt érintő férfias típusú androgén hajvesztéssel érkezett hozzánk. Legjobban a háromszögek és a hajvonal felkopása zavarta, és egy napos beavatkozást szeretett volna első körben.

A műtét előtt egy héttel Zoltán donor mezoterápián vett részt, amely során előkészítettük a műtéti területet a fejbőr aktív hatóanyagokkal való feltöltésével.

A műtét napján dokumentáltuk a hajállapotot, és gondosan megrajzoltuk a hajvonalat, figyelve az eredeti állapotra, amelyet régi fényképek, és kósza hajszálak alapján rekonstruáltunk.

A műtét során 3382 hajszálat ültettünk át a fejbőr hátsó donor területéről a hiányos frontális területekre. A műtétet követően alapos útmutatóval láttuk el Zoltánt a műtétet követő 3-4 hétre vonatkozólag.

Zoltán műtét utáni időszaka komplikációmentesen telt. A műtét utáni 2. napon küldött képeken látszódik, hogy a donor terület sebei összehúzódtak, és a beültetett terület is gyógyulásnak indult, de hámpörkökkel fedett.
Az áztatási feladatokat napi kétszer alaposan végezte és így a 10. napra teljesen letisztult a fejbőr, a beültetett területről eltűntek a pörkök, már csak egy enyhe bőrpír maradt vissza, és a donor terület is megkezdte a nyom nélküli gyógyulását.
10 nappal a műtétet követően a beültetett terület már esztétikus volt:
Ezt követően Zoltán már csak 2-3 naponta végzett áztatásokat az egy hónapos kontrollig. Ekkorra elhullott az átültetett haj, de már lehetett látni az új, fejbőrt áttörő apró hajszálakat.
2 és 3 hónappal a műtétet követően Zoltán mezoterápián vett részt, így a 3 hónapos kontrollon már kezdett kirajzolódni az új hajvonal, a donor terület pedig teljesen gyógyult.

A 4. hónap elteltével rohamos változást tapasztaltunk már egy hónap leforgása alatt is, természetesen egy újabb mezoterápiás kezelést is elvégeztünk.

A 6. hónapra látványosan megerősödött Zoltán beültetett haja. A beültetett terület lefedettsége közel volt a donor területen tapasztaltakhoz, aminek nagyon örültünk. Azonban ahogy az várható volt, a fejtető hajszálai elvékonyodott állapotuk miatt nem nyújtanak akkora fedést, mint az életerős átültetett hajszálak, így a sűrűségbeli hasonlóság ellenére a fedettség eltérő. Az összhatás javítása érdekében pár hónapon belül sűrítő műtétet tervezünk a fejtetőn és a forgón.

A 10. hónapra már közelítettünk a teljes végeredményhez, az átültetett haj megerősödött, és szép frizurát is lehetett már belőle alkotni. A hiányosabb területekre azonban továbbra is sűrítő műtétet tervezünk, bár esztétikailag már a jelenlegi eredmény is kielégítő. A hajvonal természetessége miatt nehezen állapítható meg, hogy átültetett a haj a háromszögekben.

Íme Zoltán eddigi kalandja képekben:

Az végeredmény pedig így hat több szögből:

Bár az összkép esztétikailag kielégítő, ahogy már korábban említettük a fejtető kopását is szerettük volna orvosolni, így Zoltán átesett a második, sűrítő beültetésén is. Most két napban 2191 graftot (5149 hajszál) ültettünk át tovább finomítva a hajvonalat és sűrítve a fejtetői és a forgó területeket. A 10 napos kontrollon már nem lehetett megállapítani, hogy beavatkozás történt (jobb oldali kép).

Ha kíváncsi vagy Zoltán további történetére, térj vissza az oldalra pár hónap múlva, és megmutatjuk a további történéseket is!

Ha tetszett Zoltán hajbeültetése, jelentkezz hozzánk Te is!

GYIK

Mi okozza férfiaknál a hajvesztést?
Leggyakrabban a tesztoszteron egy átalakított formája a DHT hormon okozza. Ez a hormon nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, és mivel a hajhagymák genetikailag érzékenyek rá, így alacsony vagy normál hormonszint mellett is tapasztaljuk a kopaszodást.
Hogy működik a hajbeültetés?
Saját hajból dolgozunk. A fejbőr hátsó és oldalsó régiójában található ellenálló, erős hajhagymákat kiemeljük a fejbőrből és a kopasz területekre megfelelő szögben és sűrűségben beültetjük.
Mennyire tartós az eredmény?
Az eredmény egy életre szól, hisz az átültetett hajhagymák ellenállóak a DHT hormonnal szemben, és ezt a tulajdonságukat új helyükön is megőrzik. Így átemelve őket a kopasz területekre, egy életen át erősek és életképesek maradnak.
A kiemelt hagymák helyére nő új hajszál?
Sajnos nem, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő módszerrel és sűrűségben legyenek eltávolítva a hagymák, hogy a bőr gyógyulását követően ne maradjon nyoma a kivételnek.
Elérhető, hogy ne látszódjon a kivétel helye?
Igen! A Renevánál, Magyarországon egyedülálló módon, a tű átmérőjének méretét egyéni adottságok alapján választjuk meg. A tűméretet a műtét folyamán is módosítjuk a különböző donor régiókban elhelyezkedő hajszálak erősségétől függően. A hajhagymák méretét és a hajsűrűséget figyelembe véve a lehető legkisebb átmérőjű tűvel dolgozunk annak érdekében, hogy a műtéti terület nyom nélkül gyógyuljon. Alapelvünk, hogy egy igazán esztétikus hajátültetésnél a donor terület épségének megőrzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni.
Mikor lesz a hajbeültetésnek eredménye?
Esztétikus részeredményt már az 5-6. hónapban láthatunk, főleg, ha a 2-3. hónapban mezoterápiás kezelésekkel serkentjük a hajhagymák regenerációját. Végleges eredmény a 10-12. hónapra alakul ki.
Egyből elkezd nőni a haj a beavatkozás után?
Minimális növekedés tapasztalható az első egy hónapban, de ezt követően elhullanak az átültetett hajszálak. 4-6 héten belül viszont már látjuk az új, előbújó hajszálakat. Ekkor érdemes mezoterápiás kezeléssel rásegíteni a regenerációra.
Elegendő egy hajbeültetés?
Ez a kopaszodás mintázatától és mértékétől függ. Elegendő lehet egy beavatkozás is, ha egy kisebb kopasz területet rekonstruálunk, és a páciens nem kopaszodik tovább. Ha kiterjedt a hajvesztés, több beavatkozásra is szükség lehet a tökéletes végeredmény elérése érdekében.
Fájdalmas a hajbeültetés?
A műtét helyi érzéstelenítésben történik, melynek folyamata kellemetlen apró szúró érzéssel jár. Emiatt a Renevánál speciális technikát alkalmazunk, amellyel mind a donor, mind a fogadó területen kényelmesebbé tesszük a beavatkozást.
Milyen teendők vannak műtét előtt?
Labor vizsgálat elvégzése szükséges a beavatkozás előtt, más egyéb teendő nincsen. A műtét előtt közvetlen kávét már nem javasolt fogyasztani, a szedett gyógyszereket viszont minden esetben be kell venni.
Milyen teendők vannak műtét után?
A műtétet követő 3 hétben kerülni kell az izzadást, sportot, fizikai munkát, nem szabad hajolni, nehezet emelni, füst, gőz, por nem érheti a fejbőrt, és nem szabad dohányozni. A beültetett területet 3 napig 2 óránként permetezni kell a műtét napján kapott oldattal. A 4. naptól samponos habbal napi kétszer, reggel és este áztatásokat kell végezni az egy hetes kontrollig.
Mikor lehet visszatérni a műtét előtti rutinhoz?
A 10. napra beágyazódnak a hajhagymák, ezt követően óvatosan, de vissza lehet térni a hétköznapi rutinhoz. Erőteljes izzadással járó tevékenységet 3-4 héttel a beavatkozás után lehet újra végezni. Az új haj ekkor már ugyanúgy kezelhető, mint eredeti helyén, vágható, festhető.