Szakállbeültetés
2023.08.28.

Hajbeültetés

Mire jó a hajbeültetés?

A hajtranszplantációt FUE2 (Follicular Unit Extraction) Safe System technikával végezzük elsősorban hormonális hatásra kialakuló genetikai hajvesztés korrekciójára. A hajbeültetéssel a genetikai kopaszodás mellett, mechanikai-, égési sérülések, vagy bőrelváltozások műtéti eltávolítása során keletkező hegszövetet is el lehet fedni. Referencia oldalunkon bemutatjuk munkáinkat. A hajhullás és a kopaszodás egy nagyon sokszínű jelenség, amelynek pontos diagnosztizálása esszenciális a terápiás protokoll felállításához. Nem tudunk minden hajvesztést hajbeültetéssel orvosolni. Részletesebben Reneva Blog bejegyzésünkben írunk a hajhullás okairól, és kezelési lehetőségeiről.

Hogyan zajlik egy átültetés?

A hajszálakat csoportokban, follikuláris, szőrtüsző egységenként emeljük ki a fej hátsó és oldalsó részéről. Az itt található hajhagymák genetikailag nem érzékenyek a férfias típusú hajhullást okozó dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormonra, így átültetés során az új helyükön is ellenállóak maradnak és egy életre szólnak. A kiemelés 0,6-0,9 mm nagyságú mikrokörkéssel történik.

1___-

Magyarországon egyedülálló módon a tű átmérőjének méretét egyéni adottságok alapján választjuk meg. A tűméretet a műtét folyamán is módosítjuk a különböző donor régiókban elhelyezkedő hajszálak erősségétől függően. A hajhagymák méretét és a hajsűrűséget figyelembe véve a lehető legkisebb átmérőjű tűvel dolgozunk annak érdekében, hogy a műtéti terület nyom nélkül gyógyuljon. Alapelvünk, hogy egy igazán esztétikus hajátültetésnél a donor terület épségének megőrzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni.

FUE2 technológiával a test szőrzete (pl: hát, mellkas, hónalj) is eltávolítható és hajhiányos területekre beültethető. Ennek feltétele a szőrzet megfelelő erőssége és dússága. A testszőr hajtól eltérő adottságai miatt csak speciális esetekben, gyenge hajdonor esetén vagy szemöldökszőrzet pótlására, alkalmazható.

ROLANDlink

Milyen hosszú egy műtét?

A beavatkozás időtartama függ a hajszálak erősségétől, színétől, sűrűségétől, illetve a kivett és átültetett hajszálak számától. Kisebb mértékű hajhiányt 1 napos műtéttel korrigálunk, kiterjedtebb hajvesztés esetén azonban több napos beavatkozásra is szükség lehet. Általában max. 4000-5000 szál átültetése végezhető el egy napon. Minden esetben előzetes orvosi konzultáción mérjük fel a hajállapotot, és egyénre szabottan készítjük el a terápiás tervet.
ZOLTÁNlink

Jelentkezz be ingyenes hajvizsgálatra!

Mennyire fáj egy ilyen műtét?

A műtét helyi érzéstelenítésben történik. Speciális technikát alkalmazunk, amellyel mind a donor, mind a fogadó területen kényelmesebbé tesszük a beavatkozást. Az előzetes orvosi konzultáción ezekről a módszerekről részletes tájékoztatást adunk.

2__

Hogy néz ki egy műtéti nap?

> Megbeszélt időpontban érkezés a klinikára

> Tájékoztatók, szerződés, beleegyező nyilatkozatok átolvasása, aláírása

> A beavatkozás folyamatának rövid átbeszélése

> Ebéd vagy vacsora kiválasztása étlapról

> Vérnyomásmérés, premedikáció

> Hajnyírás, hajállapot felmérése, hajvonal megtervezése, fotózás

> Extrakció (graftok (hajegységek) kinyerése) hason fekvő pozícióban helyi érzéstelenítésben

> Ebéd vagy vacsora szünet

> A befogadó helyek elkészítése, a graftok beültetése (ülve, esetleg fekve) helyi érzéstelenítésben

> Fotózás

> A műtét utáni időszak teendőinek megbeszélése, a gondozáshoz szükséges csomag átadása

Mik a műtét utáni teendők?

A műtét utáni otthoni kezelés a haj megmaradása szempontjából kulcsfontosságú!

A regenerálódás gyors, pár nap múlva vissza lehet térni a munkához, de a műtétet követő 3 héten át kerülni kell az izzadást, sportot, fizikai munkát, nem szabad hajolni, nehezet emelni, füst, gőz, por nem érheti a fejbőrt, és nem szabad dohányozni.

A műtéti területet a beavatkozás után egy hétig intenzíven tisztitani kell. 3 napig 2 óránként permetezni kell a beültetett területet a műtét napján kapott oldattal. A 4. naptól samponos habbal napi kétszer, reggel és este áztatásokat kell végezni az egy hetes kontrollig. Ezt követően vissza lehet térni egy normális ütemű hajmosási rutinhoz. 1 hónap elteltével vissza lehet térni a beavatkozás előtti rutinhoz. Az új haj ugyanúgy kezelhető, mint eredeti helyén, vágható, festhető, stb.

A műtét előtti és utáni teendőkről részletesebben a Reneva Blog bejegyzésünkben írunk.

Írd meg kérdéseidet és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Vannak mellékhatások?

A beültetett területen, duzzanat (oedema) jelentkezhet, mely a homlokra is lehúzódhat, de 3-4 nap alatt nyomtalanul felszívódik. A duzzanat mihamarabbi felszívódása érdekében, az első három napban érdemes minél többet háton fekve pihenni. Hőemelkedés, láz ritkán jelentkezhet, szükség esetén lázcsillapító javasolt. A seb gyógyulásánál viszketést tapasztalhat, vakarni TILOS! A terület nedvesítése enyhítheti a panaszokat.

A műtétet követő időszakban a fejbőr irritált, érzékeny lehet, érzészavar jelentkezhet. Ez a beavatkozás esetleges velejárója, mértéke és időtartama egyéni variációt mutat, néhány héttől akár hónapokig is tarthat.

A fejbőrön megjelenhet néhány szőrtüszőgyulladás, pattanás. Ilyenkor a fejbőrt nyomkodni nem szabad, ujjbeggyel masszírozva lehet gyorsítani a spontán gyógyulást.

Elhullik először az átültetett haj?

Az átültetett hajszálak átültetéskor 1-2 mm hosszúak, a beavatkozást követően növekedésnek indulnak, majd 3-5 hét elteltével kihullanak. Ez egy természetes folyamat, a hajhagyma a fejbőrben marad, csak elhullajtja a hajszálat. Néhány hónap regenerációs idő után a hajszálak ismét növekedésnek indulnak. 4-6 héten belül viszont már látjuk az új, előbújó hajszálakat. Ekkor érdemes mezoterápiás kezeléssel rásegíteni a regenerációra. 10-14 hónap alatt alakul ki a végső eredmény.

3

Volt egy elrontott hajbeültetésem, lehet korrigálni?

Igen! Sajnos sokszor látunk elrontott hajbeültetést. Rosszul megrajzolt hajvonal, rossz szögben ültetett haj, nem megfelelő hajsűrűség. Ez tovább ronthat a hajproblémák okozta önbizalomvesztésen. A Renevánál segítünk, ha ilyennel küzdesz, és kikorrigáljuk a hibákat, hogy visszanyerhesd magabiztosságodat!
TAMASlink_

Mennyire sikeres egy műtét?

Az átültetett hajszálak legalább 90%-a beépül, és egy életre szól. Klinikánkon garanciát vállalunk a sikeres eredményre. Mindemellett a természetesség jegyében dolgozunk. Nálunk biztosan olyan frizurát kapsz, amiről nem lehet megmondani, hogy átültetett.

Jelentkezz be ingyenes hajvizsgálatra!

Rólunk mondták, nekünk írták

GYIK

Mi okozza férfiaknál a hajvesztést?
Leggyakrabban a tesztoszteron egy átalakított formája a DHT hormon okozza. Ez a hormon nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, és mivel a hajhagymák genetikailag érzékenyek rá, így alacsony vagy normál hormonszint mellett is tapasztaljuk a kopaszodást.
Hogy működik a hajbeültetés?
Saját hajból dolgozunk. A fejbőr hátsó és oldalsó régiójában található ellenálló, erős hajhagymákat kiemeljük a fejbőrből és a kopasz területekre megfelelő szögben és sűrűségben beültetjük.
Mennyire tartós az eredmény?
Az eredmény egy életre szól, hisz az átültetett hajhagymák ellenállóak a DHT hormonnal szemben, és ezt a tulajdonságukat új helyükön is megőrzik. Így átemelve őket a kopasz területekre, egy életen át erősek és életképesek maradnak.
A kiemelt hagymák helyére nő új hajszál?
Sajnos nem, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő módszerrel és sűrűségben legyenek eltávolítva a hagymák, hogy a bőr gyógyulását követően ne maradjon nyoma a kivételnek.
Elérhető, hogy ne látszódjon a kivétel helye?
Igen! A Renevánál, Magyarországon egyedülálló módon, a tű átmérőjének méretét egyéni adottságok alapján választjuk meg. A tűméretet a műtét folyamán is módosítjuk a különböző donor régiókban elhelyezkedő hajszálak erősségétől függően. A hajhagymák méretét és a hajsűrűséget figyelembe véve a lehető legkisebb átmérőjű tűvel dolgozunk annak érdekében, hogy a műtéti terület nyom nélkül gyógyuljon. Alapelvünk, hogy egy igazán esztétikus hajátültetésnél a donor terület épségének megőrzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni.
Mikor lesz a hajbeültetésnek eredménye?
Esztétikus részeredményt már az 5-6. hónapban láthatunk, főleg, ha a 2-3. hónapban mezoterápiás kezelésekkel serkentjük a hajhagymák regenerációját. Végleges eredmény a 10-12. hónapra alakul ki.
Egyből elkezd nőni a haj a beavatkozás után?
Minimális növekedés tapasztalható az első egy hónapban, de ezt követően elhullanak az átültetett hajszálak. 4-6 héten belül viszont már látjuk az új, előbújó hajszálakat. Ekkor érdemes mezoterápiás kezeléssel rásegíteni a regenerációra.
Elegendő egy hajbeültetés?
Ez a kopaszodás mintázatától és mértékétől függ. Elegendő lehet egy beavatkozás is, ha egy kisebb kopasz területet rekonstruálunk, és a páciens nem kopaszodik tovább. Ha kiterjedt a hajvesztés, több beavatkozásra is szükség lehet a tökéletes végeredmény elérése érdekében.
Fájdalmas a hajbeültetés?
A műtét helyi érzéstelenítésben történik, melynek folyamata kellemetlen apró szúró érzéssel jár. Emiatt a Renevánál speciális technikát alkalmazunk, amellyel mind a donor, mind a fogadó területen kényelmesebbé tesszük a beavatkozást.
Milyen teendők vannak műtét előtt?
Labor vizsgálat elvégzése szükséges a beavatkozás előtt, más egyéb teendő nincsen. A műtét előtt közvetlen kávét már nem javasolt fogyasztani, a szedett gyógyszereket viszont minden esetben be kell venni.
Milyen teendők vannak műtét után?
A műtétet követő 3 hétben kerülni kell az izzadást, sportot, fizikai munkát, nem szabad hajolni, nehezet emelni, füst, gőz, por nem érheti a fejbőrt, és nem szabad dohányozni. A beültetett területet 3 napig 2 óránként permetezni kell a műtét napján kapott oldattal. A 4. naptól samponos habbal napi kétszer, reggel és este áztatásokat kell végezni az egy hetes kontrollig.
Mikor lehet visszatérni a műtét előtti rutinhoz?
A 10. napra beágyazódnak a hajhagymák, ezt követően óvatosan, de vissza lehet térni a hétköznapi rutinhoz. Erőteljes izzadással járó tevékenységet 3-4 héttel a beavatkozás után lehet újra végezni. Az új haj ekkor már ugyanúgy kezelhető, mint eredeti helyén, vágható, festhető.