Szakállbeültetés
2023.08.28.
Hajregeneratív terápiák, Mezoterápia
2023.08.28.

Szemöldökbeültetés

Mire jó a szemöldökbeültetés?

Új divattá vált a vastag, dús szemöldök. A szőrzet hiányossága esztétikai szempontból mindennapi szorongást okozhat, melyre megoldást jelenthet a szemöldök műtéti rekonstrukciója. Szemöldökbeültetést azonban aszimmetrikus magasságban ülő szemöldökök vizuális korrekciójára is alkalmazzuk, ezzel kiküszöbölve egy invazívabb szemöldökemelést vagy homlokplasztikát.

Blogposztunkban részletesen kifejtjük, milyen esetekben lehet megoldás a szemöldökbeültetés.

Hogyan zajlik egy átültetés?

A hajszálakat FUE2 (Follicular Unit Extraction) Safe System technológiával szőrtüsző egységenként emeljük ki – a szemöldökhiány mértékét mérlegelve - a fej hátsó és oldalsó részéről, a hónaljból, vagy kombináltan mindkét területről. A kiemelés 0,6-0,7 mm nagyságú mikrokörkéssel történik.

Magyarországon egyedülálló módon a tű átmérőjének méretét egyéni adottságok alapján választjuk meg. Szemöldökbeültetés esetén kimondottan a vékonyabb hajszálakat célozzuk, és emiatt a lehető legkisebb átmérőjű tűt használjuk a műtét során, ezzel biztosítva a természetes hatású végeredményt.

A tűméretet a műtét folyamán is módosítjuk a hajszálak erősségétől függően, hogy a műtéti terület is nyom nélkül gyógyuljon. Alapelvünk, hogy egy igazán esztétikus hajátültetésnél a donor terület épségének megőrzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. FUE2 technológiával a test szőrzete (pl: hónalj) is eltávolítható és hajhiányos területekre beültethető. Ennek feltétele a szőrzet megfelelő erőssége és dússága. A testszőr hajtól eltérő adottságai miatt alkalmas lehet szemöldökszőrzet pótlására.

1

Milyen hosszú egy műtét?

A beavatkozás időtartama függ a hajszálak erősségétől, színétől, sűrűségétől, illetve a kivett és átültetett hajszálak számától. Hajból ültetett szemöldökműtét általában 3-5 órába teli a hiány mértékétől függően. Testszőrátültetés esetén, a kinyerés nehézségi fokától függően hosszabb műtéti idővel lehet számolni. Minden esetben előzetes orvosi konzultáción mérjük fel a szemöldök állapotát, és egyénre szabottan készítjük el a terápiás tervet.

Mennyire sikeres egy műtét?

Az átültetett hajszálak legalább 90%-a beépül, és egy életre szól. Klinikánkon garanciát vállalunk a sikeres eredményre. Korábban tetovált szemöldök esetén, vagy a tetoválást eltávolító technikák eredményeképp, a szemöldökök alatti bőr heges lehet. Hegszövetbe ültetéskor a haj megmaradása az érintett terület vérellátottságától függ, és ezen esetekben alacsonyabb megmaradási aránnyal kell számolnunk.

Foglalj időpontot ingyenes orvosi konzultációra!

Mennyire fáj egy ilyen műtét?

A műtét helyi érzéstelenítésben történik. A műtét viszonylag kis műtéti területen történik, így az érzéstelenítés pár injekcióval elvégezhető. Ezt követően a beavatkozás teljesen fájdalommentes.

Hogy néz ki egy műtéti nap?

> Megbeszélt időpontban érkezés a klinikára

> Tájékoztatók, szerződés, beleegyező nyilatkozatok átolvasása, aláírása

> A beavatkozás folyamatának rövid átbeszélése

> Vérnyomásmérés, premedikáció

> Hajnyírás, szemöldökök megtervezése, fotózás

> Extrakció (graftok (hajegységek) kinyerése) hason vagy testszőrműtét esetén háton fekvő pozícióban helyi érzéstelenítésben

> Rövid szünet

> A befogadó helyek elkészítése, a graftok beültetése (háton fekve) helyi érzéstelenítésben

> Fotózás

> A műtét utáni időszak teendőinek megbeszélése, a gondozáshoz szükséges csomag átadása

2

Mik a műtét utáni teendők?

A műtét utáni otthoni kezelés a szemöldökszőrzet megmaradása szempontjából kulcsfontosságú!

A regenerálódás gyors, pár nap múlva vissza lehet térni a munkához, de a műtétet követő 3 héten át kerülni kell az izzadást, sportot, fizikai munkát, nem szabad hajolni, nehezet emelni, füst, gőz, por nem érheti a műtéti területet, és nem szabad dohányozni. Továbbá 7-10 napig kerülni kell a nagyobb arcmozgással, mimikával járó tevékenységeket.

Szemöldökbeültetés után egy hétig vazelint kell tartani a szemöldökökön, a második héten pedig napi kétszer vattakorongos áztatásokat kell végezni, hogy letisztuljon a műtéti terület. 1 hónap elteltével vissza lehet térni a beavatkozás előtti rutinhoz. Az új szemöldökszőrzet ugyanúgy kezelhető, mint az eredeti szemöldök, vágható, festhető, stb.

Írd meg kérdéseidet és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Vannak mellékhatások?

A beültetett területen, duzzanat (oedema), véraláfutás jelentkezhet, mely a szem környékére is lehúzódhat, de 3-4 nap alatt nyomtalanul felszívódik. A duzzanat mihamarabbi felszívódása érdekében, az első három napban érdemes minél többet háton fekve pihenni. Hőemelkedés, láz ritkán jelentkezhet, szükség esetén lázcsillapító javasolt. A seb gyógyulásánál viszketést tapasztalhat, vakarni TILOS! A terület nedvesítése enyhítheti a panaszokat.

A műtétet követő időszakban a műtéti területek irritáltak, érzékenyek lehetnek, érzészavar is jelentkezhet. Ez a beavatkozás esetleges velejárója, mértéke és időtartama egyéni variációt mutat, néhány héttől akár hónapokig is tarthat.

A bőrön megjelenhet néhány szőrtüszőgyulladás, pattanás. Ilyenkor nyomkodni nem szabad, ujjbeggyel masszírozva lehet gyorsítani a spontán gyógyulást.

Elhullik először az átültetett szemöldök szőrzet?

Az átültetett hajszálak átültetéskor 1-2 mm hosszúak, a beavatkozást követően növekedésnek indulnak, majd 3-5 hét elteltével kihullanak. Ez egy természetes folyamat, a hajhagyma a bőrben marad, csak elhullajtja a hajszálat. Néhány hónap regenerációs idő után a hajszálak ismét növekedésnek indulnak. 10-14 hónap alatt alakul ki a végső eredmény.

Kell formázni az átültetett szemöldököt?

Az átültetett szőrzet hordozza eredeti tulajdonságait, a haj gyorsabban, a testszőr lassabban, de mindkettő nagyobb ütemben növekszik a természetes szemöldökszőrzetnél. Emiatt az átültetett szőrzetet javasolt rendszeresen visszavágni, és formázni az esztétikus megjelenés érdekében.

Jelentkezz be ingyenes orvosi konzultációra!

Rólunk mondták, nekünk írták

GYIK

Mi okozhat szemöldökvesztést?
Sok esetben nem lehet pontosan megmondani mi okozza a szemöldökszőrzet elhullását. A 90-es és 2000-es évek divatja miatt sokat egészen vékonyra szedték rendszeresen a szemöldöküket, aminek hatására egy idő után már nem nőtt vissza a szőrzet. Egyes bőrbetegségek is okozhatnak szemöldökhiányt, veleszületett is lehet, illetve tetoválás kapcsán is ritkulhat a szőrzet.
Hogy működik a szemöldökbeültetés?
Saját hajból vagy testszőrből dolgozunk. A fejbőr hátsó és oldalsó régiójában található vagy a hónaljtáji hajhagymákat kiemeljük, és az előre megrajzolt szemöldökterületekre megfelelő szögben és sűrűségben beültetjük.
Mennyire tartós az eredmény?
Az eredmény egy életre szól, az átemelt hajhagymák új helyükön egy életen át erősek és életképesek maradnak.
Elérhető, hogy ne látszódjon a kivétel helye?
Igen! A szemöldökbeültetés esetén a lehető legkisebb tűt használjuk és a legvékonyabb hajszálakat nyerjük ki, így a donor terület nyomtalanul gyógyul.
Mikor lesz a szemöldökbeültetésnek eredménye?
Esztétikus részeredményt már az 5-6. hónapban láthatunk, de végleges eredmény a 10-12. hónapra alakul ki.
Elegendő egy szemöldökbeültetés?
Ez a szemöldökhiány mértékétől függ. Elegendő lehet egy beavatkozás is, de egyes esetekben a hiány mértéke miatt szükség lehet sűrítő műtétre, ez általában egy kisebb lélegzetű beavatkozás, mint az első.
Fájdalmas a szemöldökbeültetés?
A műtét helyi érzéstelenítésben történik. A műtét viszonylag kis műtéti területen történik, így az érzéstelenítés pár injekcióval elvégezhető. Ezt követően a beavatkozás teljesen fájdalommentes.
Milyen teendők vannak műtét előtt?
Labor vizsgálat elvégzése szükséges a beavatkozás előtt, más egyéb teendő nincsen. A műtét előtt közvetlen kávét már nem javasolt fogyasztani, a szedett gyógyszereket viszont minden esetben be kell venni.
Milyen teendők vannak műtét után?
A műtétet követő 3 hétben kerülni kell az izzadást, sportot, fizikai munkát, nem szabad hajolni, nehezet emelni, füst, gőz, por nem érheti a fejbőrt, és nem szabad dohányozni. Továbbá 7-10 napig kerülni kell a nagyobb arcmozgással, mimikával járó tevékenységeket. Szemöldökbeültetés után egy hétig vazelint kell tartani a szemöldökökön, a második héten pedig napi kétszer vattakorongos áztatásokat kell végezni, hogy letisztuljon a műtéti terület.
Mikor lehet visszatérni a műtét előtti rutinhoz?
A 10. napra beágyazódnak a hajhagymák, ezt követően óvatosan, de vissza lehet térni a hétköznapi rutinhoz. 1 hónap elteltével vissza lehet térni a beavatkozás előtti rutinhoz. Az új szemöldökszőrzet ugyanúgy kezelhető, mint az eredeti szemöldök, vágható, festhető, stb.